Küldetésnyilatkozat

A zeneszerző 100. születésnapján, 1981-ben megnyílt, majd 2006-ban jelentősen megújult Bartók Béla Emlékház a legnagyobb magyar zeneszerző utolsó budapesti, egyúttal magyarországi lakhelye. A Bartók család 1932. április 20-tól 1940. október 12-ig élt az eklektikus stílusban épült budai villa falai között.

Az Emlékház elsődleges célja, hogy az eredetihez közeli állapotban bemutassa a zeneszerző lakását, a család és a jogörökös által azóta is féltve őrzött bútorait, zongoráját, megmaradt ruhadarabjait, munkaeszközeit, használati tárgyait.

Bartók otthona értékes néprajzi gyűjtemény is, hiszen fiatal korától folyamatosan gyűjtötte a gazdag ornamentikával díszes faragott népi bútorokat, a népi fazekasság remekeit, a szőtteseket és a népi hangszereket. E saját maga által megteremtett folklorisztikus környezet harmóniában áll zeneszerző népzene ihlette művészetével. A számára egykor kedves tárgyak összessége és a kiállítás gazdag fényképanyaga közelebb hozza a látogatót Bartókhoz, az emberhez.

A Csalán úti villában érezhető szellemiséget Bartók kreativitása, az itt komponált remekművek, a népzenei kutatómunka emlékei és egy kivételes erkölcsi tisztasággal megélt 20. századi alkotópálya kulisszái tartják elevenen.

A Bartók Béla Emlékház célja, hogy múzeumi funkcióján túl is ápolja, bemutassa és népszerűsítse a zeneszerző sokoldalú életművét a hazai és a nemzetközi közönség számára egyaránt. Ennek érdekében alakítjuk ki a Ház koncertprogramját, amelyben Bartók művészetének közvetítése, a kortárs magyar zene népszerűsítése és a fiatal tehetségek felkarolása áll az első helyen.

A Bartók-kultusz érdekében együttműködünk a hazai zenei élet meghatározó intézményeivel, és az Emlékház sajátos adottságainak és küldetésének megfelelő programokkal kapcsolódunk fővárosi, hazai és nemzetközi kulturális rendezvényekhez.

Ismeretterjesztő előadásokat, filmvetítéseket, mesterkurzusokat szervezünk Bartók életművének gondozása érdekében.

Minden korosztályt megszólító ismeretterjesztő tevékenységünkben különös hangsúlyt fektetünk az ifjúság különböző korcsoportjainak megszólítására, Bartók zenéjébe való beavatására gyermekkoncertek, múzeumpedagógiai foglalkozások által.

Ebben a házban Bartók a házigazda. Legfőbb feladatunk, hogy az ide látogatók úgy érezzék, Nála vendégeskedtek.

Farkas Zoltán
igazgató, zenetörténész